System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli |
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
Rynek firm świadczących działania pest control jest mocno zróżnicowany jeżeli chodzi o poziom świadczonych usług. Rodzi to poważne obawy auditorów, inspektorów Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej, czy zabezpieczenia zakładu przed
szkodnikami są według najlepszych norm. Partnerstwo z firmą 4xD gwarantuje Państwu bezpieczeństwo, skuteczność i dyskrecję wszystkich działań. Pracujemy zgodnie z międzynarodowymi standardami IPM (Integrated Pest Management). Stosowany przez nas system kontroli szkodników ma na celu monitorowanie aktywności szkodników, określenie obszaru ich występowania, a następnie sposobów efektywnego ich wyeliminowania. Nasze działania prowadzone są zgodnie z zasadami systemu HACCP, który obowiązuje we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego.
W celu uniknięcia zagrożeń spowodowanych obecnością szkodników w zakładzie należy opracować procedury profilaktyki i zwalczania szkodników, inaczej mówiąc ochrony przed szkodnikami. Procedury te powinny wchodzić w zakres GHP i GMP i powinny być sporządzone przed wdrożeniem systemu HACCP. Stąd też często nazywane są procedurami wstępnymi dla systemu HACCP.
Polskie i Unijne rozporządzenia dotyczące wdrożenia systemu ochrony przed szkodnikami:
Międzynarodowe przepisy:
Polskie akty prawne:
Wdrążanie systemu kontroli szkodników
System obejmuje trzy główne etapy: