Haccp - dla firmSystem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli - czytaj więcej |
dezynfekcja - (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników
deratyzacja – zwalczanie za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych wszelkich szkodliwych gryzoni, najczęściej szczurów i myszy. Przeważnie zatrutym pokarmem lub za pomocą pułapek, rzadziej innymi metodami.
dezynsekcja – tępienie owadów sanitarnych i magazynowych np: karaczany, muchy, komary, mrówki, szerszenie, osy, pluskwy itp.
dezodoryzacja – usuwanie niepożądanego zapachu. Usuwany jest niepożądany zapach artykułów codziennego użytku, wody, olejów, ciała, powietrza wnętrz lub strumieni gazów, wprowadzanych do atmosfery z różnych instalacji (np. przemysł, hodowla, obiekty gospodarki komunalnej)